Binnenkort met de plaszak op de trein?
De Nederlandse spoorwegmaatschappij overweegt om geen toiletten meer te plaatsen op bepaalde pendeltreinen. Te duur. Eigenlijk een onvoorstelbare gedachte: de Nederlandse spoorwegmaatschappij vervoert de homo sapiens. Een eigenschap van de homo sapiens is stofwisseling. Voedsel wordt opgenomen worden en afvalstoffen worden uitgescheiden. Mensen met vraatzucht kunnen niet goed plannen wanneer ze iets eten maar de meeste mensen hebben daar wel controle over. Over de uitscheiding echter heeft de homo sapiens wat minder controle. De meeste mensen kunnen wel wachten tot ze in een situatie komen waar het sociaal aanvaardbaar is zich te ontlasten maar dit is niet altijd het geval. Binnenkort moet je in Nederland in noodgeval jezelf op de trein behelpen met een plaszak.
een plaszak is een dagdagelijks gebruiksvoorwerp
Hebben we zo een plaszak al een ergens gezien? Zou Joeri Gagarin een prototype van de plaszak gehad hebben in zijn kleine capsule tijdens de eerste ruimtereis? Of was het in de aanloop naar grote muziekfestivals dat we de plaszak zagen? Ja, maar toen was het een plastuit. In de loop der jaren is het duidelijk geworden dat plastuiten eigenlijk alleen gebruikt in talkshows waar ze de kijker enkele minuten amuseren. In de trein vind je dus binnenkort een plaszak en wellicht zal die ook de weg vinden naar talkshows. Hopelijk eindigt de carrière van de plaszak in de talkshow. .
plaszak enkel gebruiken bij aanval door Mars-mannetjes
In een plaszak moet je gewoon plassen. Je vraagt de machinist gewoon of je even zijn cabine mag gebruiken. Liefst enkel te gebruiken als de trein is stilgevallen: bij een sneeuwstorm of een stroompanne of zo. Of als een potvis de trein heeft aangevallen of Marsmannetjes de trein ontvoerd hebben met hun ruimteschip. De plaszak is dus niet bedoeld om te gebruiken tijdens een gewone rit.
Urineverlies isoleert mensen
Maar niet elke mens kan echter goed plannen wanneer hij moet plassen. Net zoals je niet altijd goed kan voorspellen wanneer de volgende trein komt. Door sommige ziektes of na bepaalde operaties kan je soms echt niet een plas ophouden. We denken hierbij aan mensen met een overactieve blaas, met interstitiele cystitis, vrouwen met een blaasontsteking, mannen met een prostaatvergroting. Je vindt deze mensen weleens in de wachtzaal van de uroloog. Het niet kunnen ophouden van de plas noemt de uroloog urge-incontinentie. Nu kan je denken, dat ken ik niet, dat zijn toch maar enkelingen. Dat is echt niet zo maar het lijkt jonge gezonde mensen met jonge gezonde vrienden misschien wel zo. Maar dat komt omdat mensen die incontinent zijn zich hier doorgaans erg voor schamen en dit niet zomaar aan de grote klok hangen. Het duurt vaak zelfs jaren voor ze ermee naar de uroloog stappen. Deze mensen isoleren zichzelf sociaal uit schaamte en komen de deur niet meer uit. Als ze nu ook nog eens niet meer met een gerust hart de trein op kunnen stappen zal hun sociaal contact hierdoor niet verbeteren. En laat nu net dat een van de sociale functies zijn van de spoorwegen: het dichter bij elkaar brengen van mensen. Toch?
Overigens, mensen met plasproblemen zijn vaak meesters in camouflage. Ze dragen veelal donkere broeken of rokken omdat je daar de nattigheid niet zo op ziet. En vers geloosde urine is bovendien quasi geurloos. Het is pas na enkele uren dat het zaakje begint te stinken. Laat ons hopen dat de spoorwegen dit weten. Wellicht bestellen ze geen stoffen zetels voor de trein maar wel van die zetels met handig afwasbare plastic bovenlaag. Anders rijden de pendelaars binnenkort in Nederland in treinen met de geur van een openbaar urinoir.
Vroeger had je in de meeste stadscentra openbare toiletten of urinoirs. In winkels kon je gaan plassen. In cafés kan je dit nog altijd. Maar ze verdwijnen en je moet, als er openbare toiletten zijn, er ook voor betalen. De toiletdame houdt de zaak proper. Daarom raden we aan altijd aan de toiletdame te betalen, uit respect. Het verzekert je ook van een volgend proper bezoek. Dus niet krenterig wezen.
svp niet ‘poepen’ op de trein
De naam ‘plaszak’ is redelijk proper. Maar hebben ze bij de NS ook gedacht dat de mens soms ook de grote boodschap moet doen. Zouden ze hier een aparte zak voor hebben? En kan het raampje van de machinist open? In mijn kindertijd waren er grapjes waarin de betrokken treinreiziger de grote boodschap door het raam moest doen als het toilet bezet was. Altijd lachen. Poepen noemen Nederlanders dat. In de trein. Binnenkort niet meer dus, dat poepen op de trein. Niet leuk, geen grap. Daarom laat ons even serieus blijven: Installeer aub gewoon een toilet op de trein. De meeste grappen zijn immers niet meer leuk als ze realiteit worden.
Geef een reactie