Prolia

Prolia verhindert botontkalking

Denosumab wordt verkocht onder de merknaam Prolia™. Prolia™ wordt preventief gebruikt tegen botontkalking of osteoporose. Prolia is eigenlijk hetzelfde medicijn als Xgeva. Maar in een flesje Prolia™ zit minder denosumab dan in een flesje Xgeva: 60 milligram in plaats van 120 milligram.
Prolia is een product van AMGEN, een Amerikaans bedrijf dat bekend staat vanwege het ontwikkelen van nieuwe vooruitstrevende medicijnen.

Prolia is er voor mannen met prostaatkanker die hormonale behandeling krijgen.

prolia
prolia

Prolia komt dus op de proppen als er gestart wordt met hormonale behandeling voor prostaatkanker. Van hormonale therapie is gekend dat het langzaam botontkalking geeft. Zo kan je een botbreuk krijgen door een gewone struikelpartij als je osteoporose hebt. De heup kan breken of je wervel kan indeuken.
Bij een gebroken heup is een operatie bijna altijd nodig. Voor oudere mensen kan een heupbreuk soms fataal aflopen. Het is immers een zware operatie.
Een wervelindeuking doet erg veel pijn en kan zelfs verlammingen veroorzaken.

dergelijke botbreuken door osteoporose kunnen echt veel ellende veroorzaken. Het is bovendien een dure aangelegenheid voor de maatschappij. Daarom wordt er veel aandacht en budget besteed aan preventie van dergelijke problemen.

Prolia is niet altijd terugbetaald

Prolia wordt terugbetaald bij mannen die hormonale behandeling krijgen voor prostaatkanker als ze een hoog risico op botbreuk hebben. Om te weten of je een hoog risico hebt zal de uroloog een DEXA-scan aanvragen bij de radioloog. Met de DEXA-scan zal het kalkgehalte van het bot gemeten worden. Als je te weinig kalk hebt in de wervels of in de heup kan een aanvraag voor terugbetaling voor Prolia ingediend worden bij het ziekenfonds.

Mannen die al een behoorlijke wervelbreuk gehad hebben krijgen ook terugbetaling zonder dat er een DEXA-scan moet gebeuren.

De exacte voorwaarden kan je lezen op het terugbetalingsformulier.

Prolia bij de huisarts

Prolia™ wordt om de zes maanden ingespoten onderhuids. Dit kan bij de huisarts gebeuren.

Voorzorgen bij het gebruik van Prolia

Omdat denosumab werkt met het calcium uit het bloed is het van belang voldoende calcium in het lichaam te hebben. Daarom is het aan te raden extra calcium op te nemen. Je kan best een kalkpil nemen waar ook wat vitamine D inzit. Steovit D3 bijvoorbeeld.

Met inname van denosumab kunnen er ernstge problemen optreden met het kaakbeen. Zeker als de mondhygiëne niet goed is of een vals gebit slecht pst kan dit voorkomen. Daarom kan je beter bij de tandarts langsgaan om je gebitte laten nakijken voor je start met gebruik van Prolia. Prolia aanvraag terugbetaling formulier