Hoe krijg je prostaatkanker?
Over de oorzaak van prostaatkanker is lange tijd veel onduidelijkheid geweest. De laatste jaren is er echter meer en meer onderzoek naar gedaan en zijn verschillende factoren als oorzaak voor prostaatkanker aan het licht gekomen.
- Hoge leeftijd op zich is reeds een belangrijke oorzaak voor prostaatkanker. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking is dit een belangrijke vaststelling. Goede preventie is dan ook nodig om een enorme toename van het aantal gevallen van prostaatkanker te voorkomen.
- Familiale belasting door overerving wordt ook vastgesteld. Als vader, grootvader of overgrootvader (voor zover te achterhalen) lijden aan prostaatkanker, heeft men een hoger risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Opsporing met een bloedtest PSA vanaf 45 jaar wordt in dat geval aangeraden. De terugbetaling van deze test is echter in België sterk gereglementeerd.
- Ras: mannen van Afrikaanse oorsprong hebben een hoger risico op prostaatkanker. In Noord-Amerika waar heel veel Afro-Amerikanen wonen komt prostaatkanker dan ook nog meer voor dan in West-Europa. In Afrika is de gemiddelde levensverwachting niet zo hoog en daarom komt prostaatkanker in Afrika wellicht minder vaak voor. Oorzaak? De mannen in Afrika worden als het ware niet oud genoeg om prostaatkanker te krijgen.
- Inname met de voeding van veel rood vlees en veel verzadigde vetten is een oorzaak van het ontwikkelen van prostaatkanker. Deze voedingsbestanddelen worden best met mate verbruikt. Dit is echter moeilij kte rijmen met de Westerse levensstijl. We zien eten niet louter als voedsel opnemen. Bij een feest hoort ook goed eten. Een barbecue is dus wel fijn maar eigenlijk niet altijd zo gezond.
- Borstkanker: In bepaalde families bestaat er een hoger risico op borstkanker door aanwezigheid van een bepaald gen (BRCA-1 of BRCA-2). Indien dit gen overgedragen wordt in deze familie hebben de mannen van deze familie een hoger risico op prostaatkanker.