Biopsie

prostaatbiopsie
afname van prostaatbiopsies gebeurt met een prik-instrument geleid door echografie

Prostaatbiopsie om prostaatkanker op te sporen

Prostaatkanker kan in een vroeg stadium opgespoord met PSA. Of u in aanmerking komt voor deze bloedtest kan u best bespreken met uw huisarts of uroloog. Bij een verhoogd PSA volgen meestal echografisch geleide prostaatbiopsies. Ook als de prostaat abnormaal aanvoelt is het mogelijk dat afname van weefsel nodig is.

echogestuurde biopsie van de prostaat

Met de echo-probe (A) wordt een beeld op het scherm gemaakt (B). Met een speciaal apparaatje (C) wordt in het weefsel geprikt. Zo een apparaat is een biopsiepistool of een ‘biopsy gun’. Met de echograaf wordt gericht op een voor prostaatkanker verdachte zone (D). Meestal zijn dit donkere zones hoewel er ook tumoren zijn die net lichter opkleuren op  het beeldscherm van de echograaf.

Er worden ook zogenaamde ad random biopsies genomen: bijvoorbeeld vijf links en vijf rechts. Bij ad random biopsies worden er stukjes weefsel afgenomen uit zones van de prostaat die normaal voorkomen.

Biopsie-afname is de enige manier om prostaatkanker vast te stellen.

De stukjes van de prostaat worden in potjes gedaan met fixeervloeistof (E) en verstuurd naar de patholoog. De patholoog is de dokter die weefsel onder de microscoop onderzoekt. Dr.Gleason iss een patholoog die een methode  heeft opgesteld om te beschrijven hoe snel prostaatkanker groeit.

Het afnemen van biopten van de prostaat voor opsporing van prostaatkanker gebeurt bij de uroloog, de specialist van de prostaat. Vroeger werd er bijna altijd onder narcose gewerkt. Sedert de invoering van plaatselijke verdoving gebeurt biopsiename nog maar zelden onder narcose.

Vooraf moet  je antibiotica nemen om te vermijden dat je een acute prostatitis oploopt. Maar zelfs als je toch antibiotica neemt, kan je zo een prostaatontsteking oplopen. Als het snel herkend wordt en goed behandeld wordt is het snel vergeten. Bij een acute prostatitis krijg je hoge koorts en koude rillingen

Als je bloedverdunners neemt moet dit ook besproken. Als het kan, worden bloedverdunners gestopt om bloedingen te voorkomen.