Prostaatkanker

Prostaatkanker is in opmars. Vroeger was longkanker de meest voorkomende tumor bij de man. Prostaatkanker is echter die plaats aan het innemen. In sommige landen is het al het meest voorkomende gezwel.

prostaatkanker
prostaatkanker groeit meestal in het kapsel

Er zijn verschillende oorzaken verantwoordelijk voor deze toename. Een hoge leeftijd is de meest voorkomende risicofactor. Ook familiale geschiedenis van prostaatcarcinoom is een feit waar je beter niet blind voor blijft.

Preventie van prostaatkanker is misschien mogelijk. In elk geval wordt er druk naar middelen gezocht om deze ziekte te voorkomen. Sommige middelen worden met veel enthousiasme onthaald maar later met stille trom geklasseerd.

Opsporing van prostaatkanker begint meestal na bepaling van het PSA in het bloed. Indien daar een te hoge waarde wordt gemeten dient verder onderzoek bij de uroloog te gebeuren om na te gaan of er weefsel van de prostaat dient afgenomen te worden voor verder onderzoek. Om dit te beoordelen doet de uroloog vaak een echo en een rectaal onderzoek. Aan de hand daarvan wordt in overleg met de patient beslist of er een scan van de prostaat zal gebeuren. Zo een scan is een MRI of een NMR.

In de beginfase van prostaatkanker zijn er meestal quasi geen klachten. Soms zijn er symptomen die passen bij goedaardige vergroting van de prostaat. Het eerste en enige signaal is dan ook vaak een afwijkende PSA.

Prostaatkanker is geen populaire ziekte

Prostaatkanker komt niet vaak voor bij jonge mannen. Er zijn geen grootschalige benefietacties om prostaatkanker onder de aandacht te brengen. Soms lijkt het wel of deze kanker een banaliteit is. Jammer genoeg kun je toch sterven van prostaatkanker.

Men vraagt zich af of een breed bevolkingsonderzoek met PSA (bloedname) zin heeft ter opsporing van prostaatkanker. Men noemt dit screening. In sommige regio’s doet men dit. In andere is men er geen voorstander van. Het kostenplaatje is namelijk aanzienlijk. In elk geval doet screening veel stof opwaaien. Voor borstkanker is screening aanvaard, voor kanker van de prostaat veel minder. Maar ook bij borstkanker begint er een discussie de kop op te steken.

Als prostaatkanker vastgesteld wordt, volgt onderzoek naar uitzaaiingen. Stadiëring of staging noemt men dit. Zo weet men of er enkel ter hoogte van de prostaat een probleem is of dat er uitzaaiingen zijn. Dit bepaalt immers sterk de behandeling.